Maple Dokümanları

maple0

Maple yazılımı, çok sayıda CAS yazılımından yalnızca biri. Bu yazılımları günümüzde sadece bazı matematiksel hesaplamaları hızlıca yapmak için değil, etkili matematiksel dokümanlar hazırlamak için de kullanıyoruz. Bu sayfada bu tip dokümanlara bir kaç örnek vereceğim. Bu dokümanların amacı ilgili konuları anlatmak değil, Maple yazılımıyla bu konularda neler yapılabileceği hakkında fikir vermektir. Maple öğrenmeye yeni başlayanlar için bu belgelerde kullandığım komutlar eğitici olabilir. Yeni dokümanlar hazırladıkça bu sayfayı güncelleyeceğim. Aşağıdaki videoda Maple yazılımını derslerimde nasıl kullandığıma bir örnek veriyorum, tam ekran olarak izleyin.

Aşağıdaki belgeler Maple 2016 yazılımı ile hazırlanmıştır, dolayısıyla bu yazılıma veya daha yeni bir sürümüne sahip olanlar kolaylıkla bu .mw (Maple Worksheet) dosyalarını açabilir ve üzerinde değişiklik yapabilirler. Yazılıma sahip değilseniz Free Maple Player isimli ücretsiz bir uygulamayı indirerek bu dosyaları açabilirsiniz. Türkçe Windows işletim sistemlerinde bu uygulama hata verebiliyor, herhangi bir problemle karşılaşırsanız şu sayfadaki işlemleri yaparak çözebilirsiniz.

Aşağıdaki Maple dokümanlarının tamamını şu sayfadan indirebilirsiniz.

(Bu dosyaların son güncelleme tarihi: 30.01.2017)

1.  Yakınsak Diziler: Dizilerin yakınsaklığı tanımını (namı diğer delta-epsilon tekniği) pekiştirmek için bir uygulama.

yakdizimaple

2. İndirgemeli Diziler: Rekürsif bağıntılarla verilmiş dizilere bir örnek.

indirgemelidizimaple

3. İndirgemeli Diziler 2: İkinci mertebeden doğrusal indirgemeli diziler.

dogrusalindirgemelidizi

4. Dizilerin Grafikleri: Bu kısa belgede bir dizinin grafiğini animasyon biçiminde çizdirmek için örnek bir yöntem gösteriliyor.

dizi_grafik_animasyon_1

5. Kısmi Türevler: Kısmi türevin geometrik anlamı.

kismiturevmaple

6. İkinci Türev Testi: İki değişkeli fonksiyonların yerel ekstremumlarını araştırıyoruz.

ikinciturevtesti

7. Lagrange Çarpanları: Ekstremumları araştırmak için kullandığımız Lagrange çarpanları yöntemini geometrik olarak yorumluyoruz.

lagrange_carpanlari

8. Lagrange Çarpanları 2: Üç değişkenli fonksiyonun iki kısıtlama altında ekstrem değerlerinin araştırılması. Hem manuel bir yöntem ile, hem de hazır komutları kullanarak çözüm arayacağız.

lagrange_carpanlari_2

9. Fourier Serileri: Fourier katsayıları ve serisinin hesaplanması, ayrıca grafiklerinin çizimi için bir uygulama.

fouriersersileri-1

10. Fourier Serileri 2: Bir önceki notta gösterilen işlemler için alternatif bir yöntem. Bu uygulamayı kendi sisteminizdeki Maple yazılımı ile çalıştırmak veya değiştirmek için FourierLib2 adlı harici bir Maple kod paketine ihtiyacınız olacak. Dosyayı indirirseniz içinde gerekli açıklamayı göreceksiniz.

sdsfdsfsdf

11. Çatallanma Diyagramları: Bu belgede otonom denklemlerin çatallanma diyagramlarını çizen küçük bir uygulama var. Çatallanma (bifurcation) teorisi ile ilgili derslerde kullanılabilir.

catallanma-diyagrami

12. Grafik Uygulaması: Çeşitli componentler ve basit birkaç procedure kullanarak Maple ile programlamaya küçük bir örnek.

grafik-uyg-1

13. Dizi Grafik Uygulaması: Bu defa bir kaç procedure içeren bir module kullanarak Maple programlamaya basit bir örnek veriyoruz.

dizi-grafik-uyg-1